Flinders Project

Almost 6 years ago, Simon McCurdy Landscapes had the pleasure of constructing this phenomenal sprawling country garden in Flinders on the Mornington Peninsula. Designed by Ben Scott Garden Design, this one-hectare garden sits atop a hill on eight hectares of land with sweeping views over Western Port Bay.

A pedestrian path made up of large Wistow slabs sourced from South Australia leads you into the enchantment of this property, laced with Myoporum parvifolium as ground cover. Westringia fruiticosa are hedged into large bulb shapes that line the path.

As you follow the path through, you are led to the informal open firepit area. This space was a whole team effort, with much shovelling required to prepare the area. The SML team worked away from home, living on site for several weeks whilst completing this extensive landscape. Sawn Cyprus pine is cut into large chunky bench seats and stools positioned around the firepit. Ginkgo biloba trees with their striking lime green foliage are planted in each corner of the gravel area.

Boston ivy lines the side of the Colourbond shed, creating a statement screen. In the foreground is Corten steel edging and Hillview quarry brown screenings to contrast the vibrant green screen and bring out the earthy tones in the space.

As you walk around the side of the house, your eye is immediately drawn to the pizza oven inviting you to the entertainer’s heart of the home. The bold and striking charcoal house is contrasted by mature Acanthus mollis and lush green lawns.

Strolling through two Bookleaf stone planters, you travel from the pool to the firepit, with plenty of wow factor along the way. Two tall Canadian maples greet you at the entrance of this pathway. Inside of the planters sits a box hedge border and a vegetable and herb garden to link the two entertaining areas cohesively with a functional element.

The pool is a timeless statement, with cleverly thought out differences. The pool features an automated inground pool cover with stone imagery on top to camouflage the salt water pool when not in use. Architectural prime pine, Cyprus pine posts and small aperture galvanised wire that makes up the pool fencing ensures the pool is compliant with safety regulations, without taking away from the beautiful architecture surrounding the pool. Hedging taller than the fence that lines the exterior creates the feeling of exclusivity, and separates the pool from the property, making you truly feel like you have found paradise.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close